Viktorie Beso

Mama-žerky

31. 08. 2016 11:48:34
Jsou ženy, které bravurně zvládají manažerskou i domácí roli – mamažerky. Proč jsou ženy matky ty nejlepší pracovnice a „ejčáristi“ by neměli jejich životopisyzakládat do kulatého archivu pod stolem, nýbrž vyvážit zlatem?

Tak už to tak vypadá, že budu muset po prázdninách šupajdit si najít nějakou tu práci. Říkala jsem si, co tak asi mohu těm osvíceným personalistům nabídnout? Vykojený mozek, vytahané poprsí v lascívním výstřihu, či sofistikovanou diskuzi na neotřelé téma o literatuře typu Krtek a kalhotky? Co já sakra ještě po dvou letech v domácím vězení umím?

A pak mi došlo, že ženy matky jsou sakra skvělej materiál. No považte...

Zvládá rychlá magerská rozhodnutí

Například ve vteřině je nutné rozhodnout, zda zachránit podřízeného (toliko známého jako dítě) visící z balkonu nebo odstavit z plotny předražené steaky, zakoupené za poslední peníze z ostře sledovaného budgetu.

Zvládá multitasking

V jeden okamžik vytváří produkty z gastronomické oblasti, zároveň kontroluje svého podřízeného odmítajícího plnit svěřený úkol a tiší jeho hlasité protesty, dohlíží na vyměšovací proces druhého podřízeného, kontroluje skladové zásoby, jejichž vydání do procesu se dožaduje samozvaný nadřízený – externista podniku zvaného Domácnost, udržuje pořádek na pracovišti, pere pracovní oděvy a opětovně uspořádává svěřené pracovní pomůcky jako například naběračky a kastroly v pískovišti a přitom připravuje svým podřízeným kulturní program v podobě árií ala Kočka leze dírou. Jednou rukou vaří, druhou smaží a třetí luxuje.

Zvládá dodržovat stanovený budget

Nepřekvapí ji ani neočekáváné škrty přikázané z head quatru, místo zboží nakupovaného u dodavatelů si žena manažerka bez mrknutí oka zřídí živnost a produkuje požadované zboží sama. Místo pár hodin spánku (což je stejně zbytečnost) pak zavařuje marmelády, válí nudle a štrikuje čepice.

Zvládá time management

Žena matka sice ví, že za tramvají se neběhá, protože přijede další, ale také ví, že další nemusí být nízkopodlažní, tudíž se naučí, že stíhat předem stanovené termíny se prostě musí, ať to stojí, co to stojí. I kdyby měla za sebou vláčet jednoho z podřízených s obnaženým pozadím, jelikož nestihl dokončit předcházející pracovní aktivitu.

Nezatěžuje se malichernostmi

Zaměřuje se na výkon a nezdržuje hloupostmi, zároveň ji nerozhodí jakékoliv nepohodlí. Například, když večer objeví na kalhotech zaschlý jogurt ještě od rána, nemá pocit zbytečných faux pas, ale ví, že efektivně posnídala a stihla při tom spoustu dalších činností.

Nepotřebuje odpočívat

Odpočinek se nevyplácí. Ví totiž, že když například usne u supávání, naruší ji neplánovaná odstávka kompletní strategii pro daný den i ten následující. S tím se váže i to, že v podstatě ani nepotřebuje jíst.

Je neustále ve střehu

Stačí totiž malá nepozornost a může dojít k zhacení dlouho připravovaného projektu. Například po celodopledním hnětení těsta a vytváření koláčků, vám podřízený již hotové produkty, těsně před jeho realeasem sabotuje, je schopna okamžité nápravy a produkt uvést v pořádku v životaschopnost.

Zvládá managerské činnosti

Efektivně dokáže řídit jak svěřené podřízené, tak externistu, který se občas vyskytuje v Domácnosti a přesto že práci manažerky vůbec nerozumí, neustále rozumuje.

Zvládá interní slang

Přizpůsobí se jakékoliv cizí řeči, pronikající do podniku ať už od podřízených nebo vytvářením vlastních interních norem. Jako matky se totiž často stáváme jediným překladatelem jediného jazyka na světě.

Zvládá korigovat informační tok

Před podřízenými se na určité informace vztahuje opatření „top secret“ proto je nutné zvládat informační embargo.

Je kreativní

Za málo peněz hodně muziky. Z nedostatku financí, času nebo inteligence svých podřízených dokáže vytvářet doslova zázraky.

Je asertivní

Tzn. že například na otázku: „Tos nemohla dnes aspoň vytřít?“ Neodpovídáme dříve obvyklým: „jdi do hajzlu, externisto!“ nýbrž: „ó nikoliv drahý, neboť dnes jsem aspoň nakoupila, aspoň uvařila, aspoň vyprala, aspoň převlékla ložní prádlo, aspoň vyluxovala, aspoň přečetla tvému dítěti deset knížek a aspoň zalila květiny. Mohl bys ty mě aspoň dnes uspokojit?“ No jasně, že nemohl, neboť nasranou, asertivním jednáním ne zcela vyventilovanou manželku jen tak ukojit nelze. I když... potlačená agrese by možná po překonání původního odporu vyvolaným externistou možná ve finále posloužila k dobru věci. Ovšem, to by nesměl trucovat externista.

Umí lhát

Jjasně, obvykle se tato vlastnost neuvádí přímo jako bohulibá, ovšem v pracovním koloběhu se občas nějaká ta dobře míněná lež hodí, což? Ježíšek, čáp, Mikuláš... super tréninkové projekty.

Nesemele ji stereotyp

Je totiž královnou stereotypů. Vyplňování reportu jednou týdně je proti pět set osmdesáti devíti přečtení Budulínka vzrušivě kreativní činnost.

Je loajální

Nemůže si dovolit o své zaměstnaní přijít. Jakkoliv je její funkce náročná, skýtá pro ni oázu klidu a odpočinku.

Matka coby zaměstnankyně je zkrátka přímo zaměstnanecká bomba.

Autor: Viktorie Beso | karma: 33.17 | přečteno: 3076 ×
Poslední články autora