Nezáleží na tom, zda jsi černý nebo bílý

14. 09. 2020 12:33:44
...zpíval v populární písni slavný Májkl, ačkoliv jemu na tom zrovna asi záleželo. Jinak by se systematicky neráchal v odbarvovači a nepodstupoval stovky zbytečných plastických operací.

V poslední době, zdá se, nezáleží na ničem jiném, než na barvě pleti. Když nepočítám Coronu a roušky, což je téma už poměrné únavné, tak jako začíná být únavná diskuze o barevných spektrech obyvatel planety. Já tomu nějak přestávám rozumět:

Tak třeba nedávno se jeden řetězec prodávající oblečení omluvil paní tmavé pleti. Za co? Že blbě pojmenoval podprdu tmavé barvy. Paní se nelíbilo, že barva hnědých spoďárů nesla název „tabák“ zatímco kámošky světlejších odstínů se honosily označením „fondán“ či „skořice“. Pokud ještě stále nechápete (mezi ty pomaleji chápavé se totiž řadím i já), jde o to, že paní šokovalo to, že hnědá barva je pojmenovaná po smrtelně jedovaté látce, zatímco světlé tóny po chutných jídlech. A světe div se, místo aby si někdo poplácal po čele a změřil si teplotu, zda neblouzní, se obchoďák omluvil a barvu přejmenoval.

Skupina studentů barvy pleti, která se neříká, by prý na univerzitě v NYC rádo samostatná patra a místnosti jen pro ně. Sakra proč? Asi jim studenti ostatních barev nevoní nebo je možná ze zářivě bílé pleti bolí oči, kdo ví. Každopádně, když taková místa sami pro sebe měli v padesátých letech, moc se jim to nelíbilo. Ale co, vkus každého se holt mění.

Když už jsme na univerzitní půdě, ke změnám v systému se připojilo i několik profesorů. Chtějí zrušit spisovný jazyk anglický, všichni v USA by měli hovořit co nejubožejší hatmatilkou, aby se přiblížili svým více opáleným kámošům, kteří se ani díky povinné školní docházce mluvit správně nenaučili. Co mají co amíci mluvit spisovnou angličtinou?! Vždyť je to tak rasistické! Shakespeare se v hrobě otáčí, ale co na jeho bídné angličtině záleží, s jeho barvou pleti, nechť dále tlí nevyslyšen.

Kritikům padnul do oka i hokej a led. Punktuje to prý organizace složená z několika hokejistů tmavé pleti (jestli tak můžeme říct), kteří by na ledovou plochu rádi vnesli kousek své oblíbené barvy, která vlastně u „nich“ ale vůbec oblíbená není, protože ji před „nimi“ vůbec nesmíme vyslovit. Modré čáry by se prý měly přebarvit na černé, aby ten hokej byl trochu barevně vyvážený. No chápejte, obrovská bílá ledová plocha a jen jeden malý černý pučík. Do kterého navíc každý z bílých hokejistů řeže holí. Články se však nezmiňují o tom, zda budeme regulovat i počty basketbalistů v amerických týmech anebo členy běžeckých týmů, protože tam se to občas nezabělá, jak je zápas dlouhý. Ale příliš moc černé asi nevadí tolik jako příliš moc bílé.

Amerika je už dlouho dobu krok napřed. To, že si současný prezident chce píchat savo do žil, aby si desinfikoval tělo od Corony, to už je známá věc. Nový kandidát na prezidenta, který chce ukázat, jak velký je kámoš Afroameričanů, pronesl, že my (bílí prevíti) jsme ošidili jednoho z černoušků, který vynalezl žárovku. Byl to totiž právě on a žádný nastrčený trapák Edison, kdo uvedl v život svítící skleněnou baňku. Jméno vynálezce sice nezná, ale ví, že to byl on. Jó američtí prezidenti posledních let, to je extra třída. Do dalšího kola volebního programu pan Biden patrně hodlá prosadit, aby žárovka svítila černým světlem. Nebudeme přeci rasisti!

Další z rasistických průšvihů zaznamenalo české vydání módního časopisu Vouge. Česká mutace pro české čtenářky se opovážila na titulku umístit šest českých modelek bílé pleti (byť podle mě měly odstíny růžové, bílé kávy, či béžové) ze šesti. Módní návrhář JK nepožaduje přímo afro typy, ale přesto se ptá, proč tam nedali Vietnamku či Romku. No, třeba proto, že žádnou takovou zrovna neměli po ruce.

Osobně mi nejvíce rasističtí připadají právě lidé, dožadující se kvót na počty rasových zastoupení. Pardon, ale právě pán jako JK si všímá a studuje, jakou ty holky na obálce mají pleť a jaké jsou rasy. Mně je to ukradený. Vidím šest ženských (nebo bych asi měla říct lidí, ale nějak mi v tomto případě neuniklo, že jsou to asi osoby pohlaví ženského), co předvádějí nějaké hadry a jestli je jejich pleť zelená nebo čokoládová a oči zahnuté směrem dolů nebo nahoru, to je mi fakt úplně jedno. Protože já nejsem rasista. Lidi hodnotím podle kvalit osobnosti, jejich vloh pro to či ono povolání a jejich chování. Barva v tom nehraje roli.

A tak by se dalo pokračovat donekonečna... No nic, jdu zkontrolovat hejno slepic, zda těm bílým nevadí, že jsou mezi nimi černé. Anebo černým, bílé? A co teprve kropenaté! Uf! Já bych se na ty barvy vykašlala...

Autor: Viktorie Beso | pondělí 14.9.2020 12:33 | karma článku: 37.28 | přečteno: 1294x

Další články blogera

Viktorie Beso

Je boj za kvalitní školy předem prohraný?

Svinstvo, které se předvádí v českém školství ve spolupráci s našimi politiky je jako zanícený vřed, který se nedaří vyříznout. Malá nepatrná šance tu však možná je...

24.1.2024 v 9:59 | Karma článku: 30.11 | Přečteno: 3113 | Diskuse

Viktorie Beso

Jak zničit fungující a dětmi oblíbenou školu

Byla nebyla, jedna malá škola, do které děti chodily tak rády, že se jim ani nechtělo domů. Ne, to není pohádka, taková škola opravdu existuje! Zatím...

15.1.2024 v 13:12 | Karma článku: 38.27 | Přečteno: 3737 | Diskuse

Viktorie Beso

Oškubaná jako kuře

Brazilské depilaci jsem se vyhýbala jako čert kříži, ještě aby ne, vždyť co může být horšího, než návštěva gynekologie? Přece návštěva gynekologie a skalpování k tomu!

5.1.2024 v 10:41 | Karma článku: 37.92 | Přečteno: 6476 | Diskuse

Viktorie Beso

Proč Péčko Prudí Paničky

Takzvané filmy pro dospělé, tedy takové, kde toho hlavní hrdinové na sobě příliš nemají, se těší více u mužského publika. Že by ženy byly toliko prudérní? Ale kdeže.

19.1.2022 v 9:40 | Karma článku: 33.03 | Přečteno: 2008 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 7.01 | Přečteno: 86 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 138 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 378 |
Počet článků 126 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5314

Nadšená cestovatelka, zanícená tanečnice a také tak trošku spisovatelka. Věnuje se zejména ženským tématům a převážně nevážně. Neb humor je jí víc, než vlastní. 

Vydala zatím pět knih. V roce 2012 debutovala lechtivým čtením Sbírka motýlů, o rok později přišla neméně pikantní Sebelhářka a následně Dívka s vůní manga.

Čtvrtá kniha je o síle, energii a spiritualitě ženy. Kdybych tě nepotkal...  následována volným pokračováním: Když jsme se potkali... 
 

http://www.viktoriebeso.cz/ https://www.facebook.com/ViktorieBeso

viktore.beso@gmail.com


          blog.idnes.cz 

 

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...